Let’s talk about the inner mother

Als je me al een tijdje volgt, dan weet je dat ik het heel vaak heb over een innerlijke moeder zijn voor jezelf. Wat ik daarmee bedoel, waarom ik denk dat dát juist zo belangrijk is én hoe je daar zelf mee kan beginnen, lees je in deze blog.

De energie van de innerlijke moeder

De energie van de innerlijke moeder voelt rustig, zacht en ontvankelijk. Het voelt voor mij als een soort warme deken. En je op haar schoot even mag rusten, terwijl ze je – bij wijze van spreken – door je haren kriebelt.

De energie van de innerlijke moeder nodigt je uit om dát vaker voor jezelf te zijn.

De moeder weet hoe ze zichzelf kan opladen en voeden. Hoe ze kan ontvangen en ontspannen.

Aanwezigheid en innerlijke veiligheid

De mate van de aanwezigheid van de innerlijke moeder, bepaalt een grote mate van innerlijke veiligheid én juist dat is zo’n ongelofelijk belangrijk onderdeel van onze reis in vrouw zijn.

Zodat we onze innerlijke wereld en delen beter gaan begrijpen. Zodat deze steeds meer ruimte krijgen en de aandacht waar ze vaak zo om staan te popelen; zodat ze zich veilig voelen en niet meer zo hard hoeven gillen in je dagelijks leven en jij dus veel meer rust ervaart in het hele spectrum van je gevoelens. Je wordt een meester over jouw gevoelens en bent steeds beter in staat om keuzes te maken vanuit deze volwassen plek – je hebt het gevoel vaker te kunnen leiden, in plaats van dat je lijdt.

  • we worden ons bewuster van onze (emotionele) behoeften

  • we worden ons bewuster van onze eigen energie

  • we worden ons bewuster van onze triggers

Daarmee vergroten we onze innerlijke veiligheid, onze draagkracht. Daarmee zijn we veel beter in staat om naar de signalen en de wijsheid van ons lijf te luisteren. We voelen ons meer open en er komt meer ruimte. Letterlijk. Ruimte voor de emoties van anderen, ruimte om voor plezier, ruimte om te leven – zonder dat we onszelf daarbij in de steek laten – onze eigen behoeften negeren. Doordat jouw energie meer openheid en zachtheid uitstraat, zal je andere mensen en situaties aantrekken.

De innerlijke moeder is zich bewust van de verschillende cycli; de innerlijke winter, zomer, herfst en lente. Ze ziet de schoonheid van de verschillende seizoenen binnen een maand of jaar en neemt haar gevoelens en behoeften daarin serieus.

Een paar waardevolle vragen

Hoe kan jij jezelf meer bemoederen? Hoe ziet dat er praktisch voor jou uit?

Hoe voelt jouw innerlijke moeder? Heb je een beeld van haar? Hoe is jullie relatie op dit moment?

Wie representeert een lieve, warme moeder voor jou? Heb je voorbeelden?

Ken je dat, uit je jeugd?

Hoe ga jij met jezelf om en hoe zou je vaker met jezelf om willen gaan?

Ben jij je bewust van jouw (emotionele) gevoelens en behoeften? (ik noem dat jouw innerlijk landschap).

Dit onderwerp intrigeert en inspireert me enorm en dit is waarom

De invloed van de relatie met onze moeder is zo enorm groot. Het gaat over onze capaciteit tot ontvangen. Ons vermogen om te verbinden en om te ontspannen. Om het onszelf goed te laten gaan. Om de vrouw te kunnen en durven zijn zoals we oorspronkelijk bedoelt zijn; intuïtief, open, zacht, speels, warm en krachtig.



Waar de relatie met onze vader, die natuurlijk ook heel groot is, jouw relatie tot de buitenwereld representeert. Hoe jij jezelf in de wereld neerzet. Daar wijd ik – zeer binnenkort- een andere blog aan;).


In mijn praktijk, dagelijks leven en mijn persoonlijke leven zie ik veelal het omgekeerde: dat vrouwen ongelofelijk hard werken, verhard en gesloten zijn, ‘hun mannetje staan’, moeite hebben met echt verbinden en openen. Ze gaan halen, redden, fixen en helen en dat kost ongelofelijk veel energie en zorgt ervoor dat ze het leven (en anderen) onbewust op afstand houden.

We worden veelal onbewust geleefd door trauma’s en pijnen uit ons verleden (dat als overleven voelde) (vaak het ontbreken van een emotioneel aanwezige, liefdevolle innerlijke moeder) en ik ben ervan overtuigd dat het anders kan en mag. Dat er plekken zijn waar je volledig wordt ontvangen in zachtheid en warmte én waar je wordt uitgenodigd om juist dát allereerst voor jezelf te zijn.

Er gebeuren magische dingen, wanneer je jezelf dat cadeau geeft. Wanneer je bereid bent om je te openen voor die innerlijke reis. Om het jezelf goed en nog beter te laten gaan.


Om écht te leren ontvangen.

Echt te leren ontspannen.

Om weer (even) heel klein en tegelijkertijd heel groot te mogen zijn.

Om vrouw te mogen zijn.

Om open, speels, ontvankelijk te zijn.

Om de schoonheid van het leven toe te laten.



Niemand kan dat voor je doen. Jouw eigen moeder zijn. Je hebt het grote cadeau van jouw eigen moeder gekregen, wat de basis is voor wie jij nu bent. Ongeacht de relatie die jij met haar hebt (gehad). Zij is de enige juiste moeder voor jou.

Hoe kan je daar praktisch mee beginnen ? In deze video deel ik 3 simpele oefeningen:



En het is aan jou om de vrouw te leren en mogen zijn die je voelt die er in jou leeft. Heel welkom om een jaar lang – met mij en andere fijne vrouwen aan jouw zijde – te groeien, spelen en verzachten hierin tijdens mijn nieuwe jaarprogramma.





Tof als je me laat weten hoe je deze blog ontvangt!



Liefs,

Renske

Vorige
Vorige

Let’s talk about female archetypes

Volgende
Volgende

Let’s talk about inner seasons and cycles